Hvorfor blir vi kriminelle?

Han har tullet og tøyset hele livet, så ble han akademisk. Harald Eia har tatt turen til Oslo Fengsel for å diskutere om det er genene som styrer om man blir kriminell eller ikke.

– Jeg har vært i fyllearresten en gang, avslører Harald Eia da gutta i Oslo Fengsel forsøker å grille komikeren som mener genetikk har en avgjørende rolle i hvorfor mange havner bak lås og slå.

Du har sett han i utallige parykker og med utallige dialekter på tv siden starten av 90-tallet. Men i 2010 forandret dette seg. Da lagde Harald Eia stor debatt rundt arv og miljø – er vi født sånn eller blitt sånn?

– Man må gripe krisene, sier Harald Eia lattermildt på spørsmål om det var en liten midtlivskrise da han laget tv-serieren Hjernevask som stilte spørsmålet om hvorvidt det var arv eller miljø som hadde størst påvirkning for hvordan mennesker ble som voksne.

Men han var ikke bare ute etter å provosere.

Harald Eia forteller om søsteren sin som ble småkriminell og fikk rusproblemer. – Hvorfor ble hun sånn og ikke jeg? Vi kommer tross alt fra samme hjem, spør Eia retorisk.

Han mener det ikke er lett å finne noe årsak i miljøet han og søsteren vokset opp i som tilsier at hun skulle havne inn i en kriminell løpebane.

– Søsteren min har nok noe gener som gjør at hun søker spenning, mens jeg på den andre siden er litt mer redd og feig av meg. Dette mener Eia kan være en forklaring på hvorfor de to søskene tok ulike veier i livet.

Hvert individ søker noe forskjellig, sier Eia.

Men så kommer vi til det store spørsmålet, er man da født kriminell?

Hør Harald Eias svar i RøverRadion sending 92.

Leave a Comment