33 år i fengsel

RøverRadion har tatt en prat med betjent Geir Høiseth.

Ansikt til ansikt med de han normalt passer på. Geir Høiseth (58) er en fengselsbetjent fra den gamle skolen og prater like løst og fast med de innsatte som med kollegene sine. Hans store fysisk gjør han godt rystet til yrket som har vært hovedinntekten hans i over 30 år.

– Jeg har en genfeil, så selv om jeg er 58 år er jeg 18 i hodet, sier Geir lattermildt. For Geir er mer en bare en fengselsbetjent, han har skrevet barnebøker, regissert en av Norges dårligste filmer og har selv vært skuespiller i store norske film- og tv-produksjoner.

58-åringen har jobbet som fengselsbetjent i Oslo Fengsel siden starten av 80-tallet, og har opplevd alt fra opptøyer til å bli innesperret i en sykebil med en innsatt som gikk berserk. Selv mener han at han ikke har hatt en eneste dårlig dag på jobb så langt.

Mer narkotika på innsiden enn på utsiden av fengslet

Oslo fengsel er ikke det samme som det var på 80- og 90-tallet. Den største forskjellen nå og da mener Geir er antallet utenlandske innsatte. Før var hovedvekten av de innsatte narkomane og flere hadde ADHD.

– Folk tok med seg problemene de hadde på gata inn i fengsel, og da ble det mye bråk, forteller Geir.

Han mener også at bruk av narkotika på innsiden av fengslet var mye mer fremtreden den gangen.

– Jeg har det fra sikre kilder at en gang det var tørke i byen, altså lite tilgang på stoff, så smugla folk heroin ut av fengslet og ut på gata, sier Geir.

Til tider var det så kraftig bruk av stoff at innsatte måtte dele på en sprøyte som var så sløv at de måtte slipe den på kanten av en fyrstikkeske.

Ikke fuck med Tore Nilsen

Som skuespiller har du kanskje sett Geir skrike Little Steven i trynet i Lillyhammer. En mer kamuflert rolle var som sleggemannen i Nokas-filmen, hvor han spilte Nokas-dømte Erling Havnå.

–  Også har jeg laget to filmer som er drit dårlige, sier Geir og ler.

Han har nemlig regissert det Kristoffer Scahu omtaler som en katastrofalt dårlig og harry film. Inspirasjonen til Sommer’n jeg fylte 40 er nok hentet litt fra jobben som fengselsbetjent. Den handler den om Tore Nilsen, er gris og møkkamann. Tore har havnet i fengsel, sitter på cella og forteller til en medfange hvorfor han har havnet der, beskriver coveret. Dette var en av filmene Kristoffer Scahu måtte se  igjen og igjen under Forfall-prosjektet hans.

Se et utdrag fra Sommer’n jeg fylte 40

 

Det beste og det verste

33 år som fengselsbetjent gir inntrykk som varer livet ut, men for Geir er det hverdagene som stikker seg ut.

– Det beste er jo hverdagene. Jeg har egentlig ikke hatt noen dårlig dager, men så er det jo noen episoder, sier Geir og innrømmer at det er en gang han har vært livredd.

Episoden han referer til var bak i en sykebil. – Jeg var innelåst med en innsatt som gikk berserk og blod spruta over alt og det er jo en del sykdommer man bekymrer seg for da, sier Geir.

Uansett hvor dramatiske og fæle situasjoner som kan oppstå i et fengsel er Geir fast bestemt på at yrke som betjent er noe han ikke slutter med før han må.

Hør hele intervjuet med Geir Høiseth i sending 89 av RøverRadion.
Geir var på jobb da de innsatte gjorde opptøyer, hør hvordan fengslet så ut etter på. (intervjuet starter 15:00)

Illustrasjon: Marianne Holsmo

Leave a Comment