Fangevokterens vokter

Fengslenes svar på det mattilsynet er for restauranter har vært på besøk, nemlig sivilombudsmannen. Nå  forteller han hva norske fengsler får mest kjeft for.

Tidligere høyesterettsdommer, Aage Thor Falkanger, er ingen ferskning når det kommer til fengsel. Men overraskende nok har ikke den nåværende sivilombudsmannen vært i Oslo fengsel tidligere.

Arbeidet til sivilombudsmannen er å sikre at offentlige myndigheter ikke handler urett mot den enkelte borger. Dette innebærer særlig å sørge for at fengslene ikke utøver tvang mot sine innsatte. Tidligere i år besøkte han Bredtveit Kvinnefengsel, hvor han oppdaget at de innsatte over for store tidsrom satt innelåst på cellen.

> Les også:  Innsatte sitter fortsatt for lenge innelåst på cella

Norske fengsler er som regel veldig bra, og ting gjøres etter boka, mener Falkanger. Likevel  er det ikke alltid at ting er slik som de skal være.

– Det vi peker mest på er tvangsbruken. Vi kritiserer fengslene for at de har hatt rutiner hvor de kler innsatte nakne før og mens de er i sikkerhetscellene. Dette forteller Falkanger på spørsmål om hva det vanligste feilien i norske fengsler er.

Når han gjør tilsyn i fengsel besøker han alltid sikkerhetscellene og de øvrige soningsområdene. Men det viktigste verktøyet han har under en inspeksjon er de innsatte.

– Det er bare oss og den innsatte som er i rommet når vi snakker sammen. Aldri noen av de ansatte. Det som sies om soningsforholdene av de innsatte til oss er strengt konfidensielt, sier Falkanger. Han forteller videre at de innsatte ofte har èn ting de særlig klager på, nemlig maten. Det er verken programleder eller Falkanger noe særlig overrasket over. Fengselsmaten skal som kjent være næringsrik, dog ikke velsmakende.

 Hør hele intervjuet med Sivilombudsmannen i RøverRadion 84 (Intervjuet starter ca 26:00)

Fengslenes svar på det mattilsynet er for restauranter er på besøk, nemlig sivilombudsmannen. Og han kan fortelle hva norske fengsler får mest kjeft for. 

Leave a Comment