Burde kriminelle få lov til å lage radio?

Er det egentlig greit at drapsdømte eller narkolangere lager radio? For å få et mulig svar gikk vi til de som får kjeft hele tiden for journalistikken sin, nemlig NRK.

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk har aldri vært i Oslo Fengsel før, men alikevel er han sikker på at kriminelle burde få ta del i det offentlige ordskifte.

– Vi får kjeft hele tiden i NRK, sier Kalbakk med et lurt smil.

Men den tidligere nyhetsredaktøren er kjapt ute med å påpeke at det ofte er god journalistikk man får tyn for. – Gjerne saker som er kontroversielle og som tar opp viktige og vanskelig ting som andre ikke vil man skal  ta opp, da får man kjeft, humrer Kalbakk.

Han er en ringrev i pressens faglige utvalg og har vurdert etikken i utallige saker, men hva tenker han om at kriminelle som soner i fengsel får ytre seg gjennom RøverRadion? Er det egentlig greit?

– Det er åpenbart at det er en belastning for de pårørende å høre stemmen til gjeringspersonen på radio, sier Kalbakk. Selv tenker han at forbrytelser skal pådømmes og at man skal sone sin straff, men når alt kommer til alt er det kun én ting som teller, nemlig ytringsfrihet.

– Jeg mener det viktig at også innsatte har en stemme og kan bidra med andre perspektiver på samfunnet enn det folk på utsiden har, forteller Kalbakk.

Men ytringsfriheten røverene nytter seg av kommer ikke med frie tøyler.

Det er særlig de pårørende man må respektere og ta høyde for.  – Den programlederen som kanskje har drept noen, skadet noen alvorlig eller deltatt i væpnet ran som har traumatisert andre mennsker, da skal ikke den personen snakke om den saken på radio som programleder, sier Kalbakk.

I sterk kontrast til USA, hvor innsatte mister stemmeretten sin tror Kalbakk at innsatte på lufta er et gode for oss som samfunn.

– Ofrene i kriminalsaker må tåle at gjeringspersoner har et liv og prøver å bidra med noe positivt gjennom radio.

Etikkredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk gjestet ukas episode av RøverRadion. Gutta i Oslo Fengsel fikk en leksjon i presseetikk og de fikk endelig svar på om det er greit at realityprogram som Hundepatruljen og Politet bruker dem som ufrivillige hovedroller. Hør hele intervjuet med Per Arne Kalbakk her: 

Leave a Comment