Sliter du med gjeld?

Gjeld- og oppreisningskrav kan være en enorm påkjenning. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at åtte av ti innsatte har stor gjeld. Nå har Røde Kors lansert et gjeldskurs for å gjøre nedbetalingen litt lettere.

– Hvis man ikke gjør noe med det, blir det en dominoeffekt. Får man ikke kontroll på gjelden kan det føre til at man havner tilbake i en kriminell løpebane, forteller Guro Sollien Eriksrud fra Røde Kors. Hun er ekspert på å hjelpe innsatte med gjeldsproblemer.

Hun mener gjeld ofte fører til tilbakefall og rus. For gjelden følger deg uansett hvor du drar. Særlig de som slipper ut og får seg jobb syns det er svært demotiverende når gjelden blir trukket fra lønna.

– Da er det fort gjort å handle tilbake i rus og kriminalitet, sier Eriksrud.

HØR OGSÅ: Hallgeir Kvadsheim fra Luksusfellen er på besøk i Oslo Fengsel.

Nå har Nettverk etter soning, som er en del av Rød Kors, lansert et gjeldskurs for innsatte.

Gjennom seks animerte videoer tar de deg gjennom det som trengs for å bli gjeldsfri. Motivasjon, budsjett og akuttetiltak er blant temane.

 Alle gjeldskurs-videoene finner du her

Kan man være en god forsørger når man har gjeld til halsen?

– Det er et viktig prinsipp i Norge at man skal få en ny sjanse, og da må sjansen være så reell som mulig, sier Eriksrud.

4 av 10 innsatte har barn. For dem er det ekstra viktig å få orden på gjelda, slik at de ikke mister omsorgsretten for barna.

– Omsorgsevne og betalingsevne er to helt forskjellige ting, opplyser Eriksrud.

Man har rett på å holde av penger til omsorg for barn før betaling av gjeld. Det gjelder uansett hvilke type gjeld det er og hvor mye du skylder.

Hør hele intervjuet med Guro Sollien Eriksrud i RøverRadion 95

 

 

Leave a Comment