Kan man koke noen levende og fortsatt ha god samvittighet?

– Å klippe av fingrer, mure noen inne eller begrave et menneske levende, skjer ikke bare på film. Det er dessverre en del av hverdagen i de tyngste kriminelle miljøene, også her i Norge.

Hvordan rettferdigjør kriminelle grusomme og til tider helt virkelighetsfjerne handlinger?  Dette er spørsmålet gutta i Oslo fengsel stiller seg selv i ukas epsiode av RøverRadion. 

Det er særlig i forbindelse med pengeinnkreving at middelaldermetodene tas i bruk av torpedoer. 

Vi kan ikke sende en giro, for å si det sånn. Slik beskriver Harald hverdagen til de som livnærer seg på salg av narkotika. Han henviser til at det finnes et eget sett med lover og regler i undergrunnen. – De som er en del av det kjenner konsekvensene, sier Harald. Den som er med på leken må tåle steken. 

– Jeg havna i fengsel, han havna på sykehus

Å utsette det uunngålige. At det var fortjent, eller «det var han eller meg», er to argumenter Kenneth drar fram når han skal forklare hvordan han rettferdiggjør brutale handlinger. Respekt er et nøkkelord, som kan forklare hvorfor så mange drar handlingen sine for langt. – Man må statuere  et eksempel, sier Haralad, som mener det er forebyggende å si tydelig i fra. 

Man må overbevise seg selv om at det man gjør er rett, konstaterer Harald.

Så, hvordan overbeviser man seg selv? 

Hør hele disuksjonen her:

Foto: Wikicommons

Leave a Comment