Homofil i fengsel

– Jeg har blitt drapstrua opptil flere ganger.

Lillegutt er 1.90 høy, han veier over 110 kg og kan best beskrives som The Moutain fra tv-serien Game of Thrones.  En veldig svær mann med andre ord.

Han er også åpent homofil og insatt i Oslo Fengsel.

Det er få ting som har mer fordommer og myter knyttet rundt seg enn homofile i herrefengsel. Klisjeen er at de får grisebank og null respekt hos medinsatte. Speiler virkelighet til Lillegutt myten?

– Det største problemet mitt er faktisk betjenter som reagere på at jeg er homofil, sier lillegutt, som videre forteller at det er vanlig med fortrolige samtaler på cella, hvor fengselsbetjenter oppfordrer han til å holde legningen sin hemmlig ovenfor de medinsatte. – Det er for min egen sikkerhet sier de.

Lillegutt soner nå sin sjette dom, denne gang i Oslo Fengsel. Han er blitt drapstruet flere ganger, men han har aldri følt seg direkte truet, og aldrig lagt skjul på at han er homofil. – Du kan tenke deg om vi ble venner og sonet sammen uten å fortelle det, det er ikke grunnlag for et godt vennskap. Derfor velger jeg å være åpen med de jeg omgås med på innsiden.

Kom ut av skapet i fengsel

– Det var tøffere da en nå. Og jeg sona med masse gærninger, sier Lillegutt, som mimrer tilbake til 2001 og dagen han kom ut av skapet bak murene. – Jeg møtte ikke store problemer blant voksne mennesker i fengsel, men jeg er blitt trua flere ganger. Det går historier om folk som er blitt banka og alt det der, men jeg tror det viktigste er at man er ærlig med seg selv, avslutter Lillegutt. 

Man får en klump i halsen når Lillegutt deler historien sin om å være homofil i fengsel.
Røverhuset anbefaler på det varmeste hele intervjuet, som du kan høre her: 

Leave a Comment