Hvorfor er romfolket så kriminelle?

Redaksjonsmedlem i Oslo fengsel Aleks hører til en av de største og mest aktive rom-familiene i Norge. Selv har han sonet både med far, bestefar, onkel, søskenbarn og fetter. Dette har fått røverredaksjonen til å undre.

Hvorfor er romfolket så tilsynelatende kriminelle?

Aleks mener det i hovedsak er fire grunner til at romfolket tyr til liv som røvere:

 

Hør ukas episode her 

 

1. Hevn
Sigøynere er hevngjerrige, sier Aleks, som utdyper at dette har foregått i flere generasjoner. Ofte er det familier som ikke er på talefot og ser hverandre som rivaler. Dette leder til vold og trusler, som igjen leder til fengsel.

2.Et liv på veien
Alex kan ikke huske alle skolene han har gått på gjennom oppveksten. Romfolkte er nomader og flytter stadig på seg. – Det er veldig synd at barnet ikke får en normal skolegang, sier Aleks som mener det er viktig å kunne få seg en jobb.

3. Koner og kjærester jobber ikke
For romfolk er det vanlig at man gifter seg allerde i 16-årsalderen. Det er også vanlig at mannen skal forsørge familien. – Dette er stort ansvar for en person, spesielt når man bare er 16. Når man ikke har ordentlig skolegang ender det ofte opp med kriminalitet, forteller Aleks.

4. Flaut å jobbe
For romfolket holder det ikke med 30 000 kr utbetalt i månden. Man må ha mer penger. Spesielt om man skal gifte seg med datteren til en stor sigøyner-mann, sier Aleks som selv har en samboer som jobber. Han håper nå at romfolket kan ta seg litt sammen og innse at vi lever i 2016 og ikke i steinalderen.

– Man må tenke konsekvenser, utdyper Aleks, som sier at det er lite vits å rane eller true til seg store penger når man som oftes havner i fengsel uansett. Hvem skal forsøge familien da?

Hør hele innslaget om romfolket her:  

Leave a Comment