Banditter på tur

Norge er ikke det eneste landet hvor innsatte lager radio bak murene.

Vàc fengslet, i den ungarske byen Vàc, er hjemstedet til Radio B – Ungarsk Fengselsradio.  Prosjektet er sponset med norske midler, og det var derfor ikke tilfeldig at redaktør Mina og redaksjonssjef Martine satte seg på flyet ned til den lille byen som huser redaksjonen i Radio B. Målet med turen var å utveksle erfaringer om det å lage radio på innsiden av et fengsel.

Tidligere og nåværende innsatte er en stigamtisert gruppe i samfunnet, både i Norge og i Ungarn. Det var derfor ikke overraskende at et av de første spørsmålene fra røverne i Ungarn var hvordan folk reagerer da de hører at innsatte lager sitt eget radioprogram.

-Folk har ikke vært negative til prosjektet, sier Mina, som påpeker at de som oftest er mest interessert i å vite hvordan det fungerer. Hun understreker at de innsatte må være kreative når de lager innhold. Mikrofonen er ikke der for at de skal klage og syte over det å være i fengsel. På denne måten lager de innhold som har verdi for seg selv og lytteren.

Radio B lager 4-5 timer radio i uka, i motsettning til RøverRadion som produserer én time. Det er ikke nødvendigvis et spørsmål om kvalitet over kvantitet, sier Mina. Som du vet handler ikke dette bare om å lage radio, det er også et sosialt aspekt. Vi snakker sammen, diskuterer nyheter og bygger vennskap for å skape det beste innholdet.

Det betyr ikke noe om du er i Norge eller Ungarn. Om du er fri eller fengslet. Det er viktig å ha en stemme. – De største personlighetene finner du i fengsel. Du blir enten kjendis, eller så havner du i fengsel. Enten eller, sier Mina fast, men med et smil rundt munnen. Dette er noe alle rundt bordet ser ut til å være enige i.

Hør noen av spørsmålene til Radio B under:

Foto: Radio B

Leave a Comment