Røverhuset

Fengselsradio

Et kriminelt godt mediehus for innsatte og løslatte straffedømte. Hør oss på P2 lørdager kl. 13:30.

les mer...

De vanligste lidelsene er ulike varianter av depresjon og angst. Noen har det fra før, andre får det påført mens de sitter inne. 

I norske fengsler har 92 prosent av de innsatte hva det norske helsevesenet vil omtale som psykiske lidelser. Dette kommer frem i en rapport lagt frem av Oslo universitetssykehus.

RøverRadion har i en rekke sendinger se nærmere på spekteret av innsattes psykiske problemer; hvor det kommer fra, hvordan man best kan hjelpe seg selv og andre som har det tøft. 

For anledningen har gutta i Oslo fengsel og jentene på Bredtveit kvinnefengsel bura seg inne med en rekke gjester og fagpersoner i deres fengselsstudioer. 

Først tok vi for oss ensomhet

I samfunnet øker andelen personer som anser seg selv som ensomme. Økningen er stor blant innsatte, og særlig blant unge innsatte. Å kunne snakke åpent om ensomhet er vanskelig for mange, det var derfor et ekstra lag med spenning i Røverstudioet da de innsatte sto bak mikrofonen for å fortelle åpent om sin egen ensomhet.

Hør hele sendingen her:

Angst og depresjon er svært utbredt blant innsatte i norske fengsler. Hvordan behandles det, og hvor god oversikt har fengslene?

Vi har besøk av Hilde Lundeby, seniorrådgiver i kriminalomsorgen. De står ovenfor en vanskelig oppgave ettersom det ofte er vanskelig å avgjøre hvorvidt en person er for syk for å sone i fengsel. Problemet oppstår gjerne når presset i det psykiske helsevernet i Norge, gjør at man anses som «for frisk» for psykiatrisk institusjon. 

For å prate om angst var standup-komiker Dag Søårs i Oslo fengsel for å fortelle hvordan han trosset den indre stemmen som sa han ikke var av verdi. Noen ganger er den beste måte å ta opp et tøft tema å gjøre det med humor, noe RøverRadion.

Hør hele sending her:

 Å være mamma i fengsel kan få hvem som helst til å kjøre hodet sitt. Å være den viktigste personen i noen sitt liv uten muligheten til å stile opp for dem kan gå på den metale helsen løs. Vår Røver Nora er selv mamma og har fått en lang fengselsstraff. Hvordan takler hun å være mamma i fengsel? Hør innslaget (40:00):

Isolasjonsskader er dessverre veldig vanlig blant insatte. I dag sitter de fleste opptil 23 timer innelåst på cella. Ensomhet blir til stemmer i hodet og mange blir direkte syke av å sitte isolert. Redaksjonen i Oslo fengsel snakker åpent om hvordan tankekjøret på cella kødder med hodet deres. Hørt innslaget (20:00):

Rus er virkelighetsflukt. For noen har langvarig rusbruk medført mentale lidelser, andre får selvtilliten knust av et desperat liv på gata. De som kommer eg ut av det føler ofte skam for den de var. For vår Røver Sandy på Bredtveit kvinnefengsel kom rusen med en enorm pris, noe hun forteller åpent om i RøverRadion 112:

Om man spør en innsatt om hva som er det værste som kan skje mens man sitter inne får man ofte et svar: å miste noen. Da Sandy mistet moren sin var hun innelåst på cella. Hun sier hun aldri har følt seg så liten og hjelpesløs. Hvordan takler man sorgen alene i fengselscella? Hør innslaget her:

Mestring – hvem liker ikke å føle seg god av og til?

For å kunne endre sitt kriminelle mønster, trenger innsatte å oppleve mestring på områder som ikke omfatter kriminalitet. Om det eneste du får skryt av er hvor flink du er til å stjele biler så er det kanskje ikke så rart om man fortsetter med det. Aktivitetstilbudene i fengsel forsvinner i takt med stadig lavere bemanning. Hvordan kan samfunnets utskjelte få selvtilliten tilbake - den berømte mestringsfølelsen?

Det er ikke alt man kan lære på livets harde skole. Derfor inviterte røverne psykolog Even Ruud på besøk. 

Sinne. Det er en følelse alle har kjent på i ny og ne, noen har gjort karriere av det. Komiker og skuespiller Atle Antonsen tok turen bak murene og til Oslo fengsel for å prate om hvordan sinne kan være noe positivt. Hør hele sendingen her:

Kan man slå en annen person over et stjålet kakestykke? Vanligvis nei, men i herrefengsel er tenningsnivået et par hakk høyere en samfunnet forøvrig. Gutta i Oslo fengsel forklarer hvorfor sinne og aggresivitet er så fremtredene i herrefengsel i  Røverradion 124. Hør innslaget (22:00) her: 

Personlighetsforandring. Blir man anderledes av å sitte inne? Damene på Bredtveit kvinnefengsel diskuterer nettopp dette. Noen vil hevde at man blir egoistisk av å sone, noe som skapte reaksjoner i redaksjonen:

Hør innslaget her (40:00):

RøverRadion skal i denne sessongen også ta for seg ernæring og trening i fengsel og kjønnsforskjeller.

Programserien er laget med støtte fra Medietilsynet og deres tilskudd til lokale lyd- og bildemedier.

Røverbrev!

Bli brevvenn med en
som ikke kommer seg ut så mye.
roverbrev

Doner! Og hjelp oss forbli på lufta!